Admin
Bosforce
Boğaziçi Yalıları
Tarih:
Son Güncelleme:02/07/2022
Çubuklu Halil Ethem Bey Yalısı

Kanlıca - Çubuklu arasında kalan yalılardan biri olan Halil Ethem Bey Yalısı II. Abdülhamit'in sadrazamı , ilim ve devlet adamlarından Ethem İbrahim Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Neo-klasik / Neo-barak uslubunda yapılan binanın duvarları bağdadidir. Harem ve selamlık olarak çift merdivenli olarak yapılan binanın yüzölçümü 405 m2'dir. Ethem İbrahim Paşa'nın iki oğlu müzeciliğimizin ve sanat hayatımızın unutulmaz isimlerinden Osman Hamdi ve İbrahim Ethem beylerdir.
XIX. yüzyıla ait bulunan yalı , mimari karakteri hiç bozulmadan günümüze kadar gelmiştir. Yalı 1971 yılında koruma altına alınmıştır. Boğaziçi Anadolu Yakası sahil yolu yapılırken ön bahçesinden yol geçmiş ve lebiderya özelliğini kaybetmiştir. Prof.Dr. Behçet Ünsal'ın anlatımıyla ; Koru ve deniz birleşimi içinde doğayı insan katkısı ile kaynaştıran yapı kitlesi biraz uzunluk arz etmektedir. Ancak bu durum sükûneti ve çevre huzurunu bozacak derecede değildir. Özetle ; Batı dekorlu bir Türk yapısı olan bir sahilhanedir burası.
Yalının proje mimarı Vildan Ak olup , sahipleri Sanko Holding'in ortaklarından Sani Konukoğlu'dur.
Ethem İbrahim Paşa Yalısı ve Çubuklu Osman Hamdi Bey Yalısı olarak da ün yapan bu yapının dışı 1988 - 1990 yılları arasında tadilat yapılırken duvarları betonerme olarak yapılmıştır. Bu tadilatta bina ¾ oranında yenilenmiştir.

BOSFORCE EMLAK GELİŞTİRME ve PAZARLAMA Çubuklu Halil Ethem Bey Yalısı BOSFORCE EMLAK GELİŞTİRME ve PAZARLAMA,Kanlıca,Çubuklu, arasında, kalan, yalılardan, biri, olan, Halil, Ethem, Bey, Yalısı, II,Abdülhamit'in, sadrazamı, ilim, ve, devlet, adamlarından, Ethem, İbrahim, Paşa, tarafından, yaptırılmıştır,Neoklasik, /, Neobarak, uslubunda, yapılan, binanın, duvarları, bağdadidir, Harem, ve, selamlık, olarak, &c BOSFORCE EMLAK GELİŞTİRME ve PAZARLAMA Kanlıca - Çubuklu arasında kalan yalılardan biri olan Halil Ethem Bey Yalısı II. Abdülhamit'in sadrazamı , ilim ve devlet adamlarından Ethem İbrahim Paşa tarafından yaptırılmıştır. Neo-klasik / Neo-barak uslubunda yapılan binanın duvarları bağdadidir Harem ve selamlık olarak &c