Admin
Bosforce
Boğaziçi Yalıları
Tarih:
Son Güncelleme:02/07/2022
Vaniköy Recaizade Ekrem Bey Yalısı

Vaniköy’de bulunan yalı XIX. yüzyılda vakunuvistlik ve takvimhane nazırlığı yapan Recai Efendi tarafından yaptırılmış ; Recai Efendi’nin oğlu , Türk edebiyatında isim yapmış Recaizade Ekrem Bey’in ismiyle ünlenmiştir. Kaynaklarda bu tip binaların Boğaziçi’nde Sultan Abdülmecit zamanında yaptırıldığı belirtilmektedir.

Behçet Ünsal bir kaynakta yalıyla ilgili yaptığı açıklamada ; “Ahşap karkas ve dolgu bir yapıdır. Sıvası ve kalkançatısı ile sivrilen bir yalı. Böyle basık kemerli tipinde yapı Yıldız Sarayı’nın bir bölümünde de görülüyor ; ama buradaki çatı kombinazonu ve feneri esas kitle perspektifini zorlamaktadır…”demektedir.

Vaniköy Recaizade Ekrem Bey Yalısı Yalı Recai Efendi’nin 1861 yılında ölümünden sonra Mısırlılar tarafından satın alınmış. Sonrası yıllarda yalının yanına Vaniköy Mısırözü ve Glikoz Fabrikası yapılmıştır. 1989 yılında fabrika binası yıktırılmış , yalı aslına uygun olarak restore edilmiştir. Recaizade Ekrem Bey Yalısı bugün Haydar Akın ailesi tarafından kullanılmaktadır.

BOSFORCE EMLAK GELİŞTİRME ve PAZARLAMA Vaniköy Recaizade Ekrem Bey Yalısı BOSFORCE EMLAK GELİŞTİRME ve PAZARLAMA,Vaniköyde, bulunan, yalı, XIX,yüzyılda, vakunuvistlik, ve, takvimhane, nazırlığı, yapan, Recai, Efendi, tarafından, yaptırılmış,Recai, Efendinin, oğlu, Türk, edebiyatında, isim, yapmış, Recaizade, Ekrem, Beyin, ismiyle, ünlenmiştir,Kaynaklarda, bu, tip, binaların, Boğaziçinde, Sultan, Ab BOSFORCE EMLAK GELİŞTİRME ve PAZARLAMA Vaniköy’de bulunan yalı XIX. yüzyılda vakunuvistlik ve takvimhane nazırlığı yapan Recai Efendi tarafından yaptırılmış ; Recai Efendi’nin oğlu , Türk edebiyatında isim yapmış Recaizade Ekrem Bey’in ismiyle ünlenmiştir. Kaynaklarda bu tip binaların Boğaziçi’nde Sultan Ab